Tips och råd

Tips och råd


Svar på några vanliga frågorDålig ventilation


Husen har mekanisk frånluftsventilation. Frisk luft lugs in i lägenheterna, i första hand genom ventiler under fönster, i andra hand genom brevinkast o dyl. Utsug av luft sker genom ventiler som sitter under spiskåpan i köket och i badrummet. För att upprätthålla god ventilation kan du då och då ta ut och diska och göra rent filter i spiskåpan och ventildon. Ändra inte på ventildonets inställning, eftersom den är inställd av fackman för varje lägenhets ventialtion.


Vid risk för matos och dyl, kan man öppna balkongdörren en stund, för att skapa ökat luftdrag upp genom spiskåpan.Stopp i avloppet?


Rensa avloppet regelbundet genom att då och då ta bort hår och annan smuts som fastnat från avloppsventilen i tvättstället, badkaret och diskhon. Undvik att skölja ner kaffesump, te, ris och liknande i avloppet. Om det börjar rinna ner långsamt så försök att peta loss det som fastnat i avloppsventilen. Unvik att hälla fett i avloppet då detta lätt fastnar i avloppsrören och täpper till succesivt. Matolja kan istället samlas in i behållare och lämnas in på kommunens återvinningsanläggning.


Om det är helt stopp kan fastighetsskötaren hjälpa till med en längre slang och ser om det går att spola mer med lite tryck. Om inte det fungerar, utan det verkligen är stopp så behöver vi tillkalla spolbil. Det är väldigt dyrt, speciellt om man ringer efter hjälp på kvällar eller helger.


Styrelsen avgör sedan tillsammans med spolföretaget som utför arbetet, vems felet är. Om stoppet var orsakat av lägenhetsinnehavaren så får man betala fakturan själv. Om det är stopp längre ner så går det på alla boende dvs bostadsrättföreningenDet luktar illa i badrummet


Om avloppen eller golvbrunnen inte används under en tid, till exempel när du är bortrest sjunker vattennivån. Då kan det börja lukta. Spola nytt vatten i golvbrunnen eller avloppet så försvinner lukten efter ett tag.Termostater och ventiler


Alla termostater vid elementen och vattenventiler bör motioneras årligen. Vrid fram och tillbaka till dess ytterlägen ett par gånger, för att sen återgå till önskat läge.